Am pregătit pentru dvs. o scurtă listă cu cele mai importante evenimente astronomice ale anului 2025. Eclipse, curenți meteorici, datele echinocțiilor și solstițiilor, plus altele. Vă dorim cer senin!
4 ianuarie - Maximul Quadrantidelor are loc în jur de ora 4:00, când sunt așteptați circa 100 de meteori pe oră. Quadrantidele sunt recunoscute pentru că produc numeroși „bolizi”, meteori extrem de strălucitori.
10 ianuarie - Venus se află la elongație estică maximă. Este cel mai bun moment pentru a observa planeta, sus, deasupra orizontului de vest după apus.
16 ianuarie - Marte este la opoziție. Acesta este momentul în care planeta se află la cea mai mică depărtare de Pământ.
14 martie - O eclipsă parțială de Lună va putea fi observată începând cu ora 5:57. Din țara noastră eclipsa durează doar aproximativ 50 de minute, după care Luna apune.
20 martie - Echinocțiul de primăvară, momentul în care ziua și noaptea sunt egale. Începând de acum, zilele sunt tot mai lungi, iar nopțile mai scurte.
29 martie - Eclipsă parțială de Soare. Discul solar este acoperit doar în proporție de 1%! Eclipsa este vizibilă doar din nord-vestul țării.
31 mai - Planeta Venus este la elongație vestică maximă. Este vizibilă ca „Luceafăr de dimineață”, înainte de răsăritul soarelui.
21 iunie - Are loc solstițiul de vară, moment în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. După această dată, zilele încep să scadă treptat în lungime, până la solstițiul de iarnă.
13 august - Celebrul curent de meteori Perseide atinge vârful de activitate în această perioadă. Dintr-o locație cu cer negru, departe de lumina orașelor, se pot observa aproximativ 90 de meteori în fiecare oră.
7 septembrie - La ora 21:11 are loc o eclipsă totală de Lună. Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din țară va avea loc pe 28 august 2026.
21 septembrie - Saturn este la opoziție. Planeta este vizibilă toată noaptea și arată spectaculos chiar și prin cele mai mici telescoape.
22 septembrie - La ora 21:19 are loc echinocțiul de toamnă. În emisfera nordică a Pământului începe toamna astronomică; în emisfera de sud, primăvara.
14 decembrie - Maximul Geminidelor, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a anului. În condiții ideale, se vor vedea aproximativ 120 de „stele căzătoare” în fiecare oră.
21 decembrie - La ora 17:02 are loc solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal. Ziua este cea mai scurtă din an, iar noaptea cea mai lungă.